Je zit voor je huwelijk met een budget dat beperkt is. Bij professionele fotografen kan de prijs zeer hoog oplopen. Een logische optie zou zijn om te gaan voor een huwelijksfotograaf in bijberoep.

Ten eerste, gefeliciteerd!  Je zit waarschijnlijk midden in de planning en to-do lijsten. Er zijn veel dingen waar je mee moet rekening houden; het eten, de jurk, de bloemen, de videograaf, de zaal, …

De fotograaf, duur of iets minder duur?

De fotograaf zal de magische momenten van jullie dag vastleggen en jullie mooie herinneringen bezorgen.

De huwelijksfotograaf kan soms aanleiding geven tot discussie over de vraag of hij zijn prijs wel waard is, als de budgetten krap zijn. Dus, wat als je een fotograaf in bijberoep vraagt? En wat is nu het verschil met iemand die van fotografie zijn beroep heeft gemaakt?

groom-getting-ready-for-wedding-picture-by-wedding-photographer
Foto Lumevisual

Voordelen professionele fotograaf

Professionele fotografen zijn mensen die de fotografie hun carrière hebben gemaakt. Het is hun werk. Ze bezitten meestal hele grote collectie aan fotoapparatuur; grotere lenzen om tegemoet te komen aan verschillende hoeken en verschillende omstandigheden. 

Daarnaast wil het niet zeggen dat iemand die zijn beroep heeft gemaakt van fotograferen, automatisch er altijd meer talent voor heeft en er beter in is.

De kwaliteit van de foto’s even goed bij een huwelijksfotograaf in bijberoep?

Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat, de kwaliteit van een foto niets te maken heeft met het feit of je een beroepsfotograaf of fotograaf in bijberoep bent. De kwaliteit van een foto’s komt neer op het individu zijn ijver, zijn vaardigheid, talent, en de manier hij zijn gevoel voor visie laat zien.

Dat gezegd hebbende, als je je brood verdient met fotografie, zul je ongetwijfeld meer ervaring hebben dan iemand die actief is als fotograaf in bijberoep, simpelweg vanwege de enorme hoeveelheid foto’s die een professionele fotograaf maakt elke week. Een fotograaf in bijberoep kan ook veel ervaring hebben, misschien niet zoveel ervaring als de beroepsfotograaf. Maar dit wil niet zeggen dat een fotoreportage van je huwelijk automatisch op een lager niveau zou gaan liggen.

Onze tip

Als je wat geld wil besparen, is het zeker ok om voor een fotograaf in bijberoep te gaan. Maar kijk goed na of de fotograaf in bijberoep ervaring heeft en de foto’s die hij maakt een hoog niveau uitstralen.

LET OP: Een fotograaf die goed is in zijn vak en kwaliteit wil leveren gaat nooit spotgoedkoop zijn. Door te gaan met een goeie bijberoepen kun je besparen, maar je gaat nog steeds een stuk budget om de kant moeten zetten voor je fotograaf.